Sağlık

Fibromiyalji ile Hayatı Kolaylaştıracak 12 Öneri

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini etkilediği bilinen fibromiyalji sendromu, özellikle 20-55 yaş arası kadınlarda görülen yaygın kas-iskelet ağrısının en sık nedeni ve nedeni tam olarak bilinmiyor. Hastalık belirtilerinin kişinin günlük aktivitelerini ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceğini hatırlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. hem semptomlarını azaltmak hem de diğer sağlık sorunlarının önüne geçmek için.”.

“FİBROMİYALJİ İLE YAŞAMAYI ÖĞRENİN”

Fibromiyalji sendromunun kesin nedeni bilinmese ve optimal tedavisi net olmasa da yaşam tarzı değişiklikleri ve bilinçli farkındalık ile fibromiyaljiye bağlı semptomları azaltabileceklerini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi UK Neslihan Kurt Oktay hastaların öncelikle fibromiyalji ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

“Hastalığınızın kronik olduğunu kabul edin ve hastalığınızla mümkün olduğunca rahat olun. Kendinizi suçlamayın veya yargılamayın. Unutmayın ki uygun tedavi ve öz bakım ile semptomların şiddetini azaltabilir ve yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz” diyen Dr. Öğretim Üyesi U. Kurt Oktay, hastaların hayatını kolaylaştıracak önerileri şöyle sıraladı:

“İLAÇLARINIZI TAKİP EDİN”

Hem ilaçsız hem de ilaçlı tedavilerle hastaların semptomlarının kontrol altına alınabileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Ü. Kurt Oktay, “Böylece yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabiliyor. Ancak bu noktada hasta uyumu son derece önemlidir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği ve reçete ettiği ilaçları doğru doz ve sıklıkta kullanmaya özen gösterin. Ayrıca ilaçların yan etkileri konusunda dikkatli olunmalı ve olası yan etkiler durumunda doktorunuza başvurmalısınız.

“DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAK”

Fibromiyalji tedavisi için egzersizin vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kurt Oktay, bu durumun genel olarak fiziksel aktivite düzeyi düşük olan hastalarda başka sağlık sorunlarına yakalanma riskini artırabileceğini söyledi. Düzenli egzersizin semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu hatırlatan, kalp hastalığı, diyabet ve diğer hastalıkları önlemede de değerli olduğunu hatırlattı. Öğretim Üyesi Ü Oktay sözlerine şöyle devam etti: “Egzersiz programınızı ağrı toleransınız ve fiziksel kondisyonunuza göre belirleyin. Hafif aerobik egzersizler, yüzme ve su egzersizleri, yürüyüş ve yoga gibi aktiviteler semptomlarınızı azaltmada yardımcı olabilir.”

“STRES YÜKÜNÜZÜ AZALTMAYA ÇALIŞIN”

Stresin birçok hastalıkta olduğu gibi fibromiyalji için de değerli bir faktör olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Kurt Oktay, “Stres, fibromiyalji belirtilerinizi artırabilir. Stresle başa çıkmak için yoga, meditasyon veya derin nefes egzersizleri gibi stres azaltıcı teknikler uygulayabilirsiniz. “Her gün dinlenmek için kendinize biraz zaman ayırın.”

“İYİ UYKU ALIŞKANLIĞI GELİŞTİRİN”

Kaliteli uyku, fibromiyalji semptomlarının yönetiminin ön saflarında yer alır. Uyku kalitesindeki bozulmanın ağrı, yorgunluk, halsizlik ve diğer semptomların artmasına neden olabileceğine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Ü Oktay, sabahları daha iyi uyanmak ve kaliteli uyku için yapılabilecekleri şöyle sıraladı: “Optimize edin uyku pozisyonunuz, uyku ortamınız ve uyku rutininiz. Örneğin, düzenli bir uyku programı sürdürmek, uyku ortamını düzenlemek ve yatağı rahat hale getirmek, sabahları kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Akşam yatmadan önce rahatlatıcı ılık bir banyo, ölçülü bir masaj, yoga, esneme egzersizleri, sakinleştirici müzikler dinlemek, rahatsız edici düşüncelerden uzaklaşmak için meditasyon yapmak ve gerilimi azaltmak, karanlık, sessiz ve uygun oda sıcaklığı uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olacaktır. .

“SİGARA, ALKOL VE KAFEİNDEN UZAK DURUN”

“Sigara hem vücudun oksijen ihtiyacını azaltır hem de nikotin içeriği ile uyarıcıdır; Alkol vücutta iltihaba neden olabilir ve ağrı semptomlarını artırabilir” diyen Dr. Öğretim Üyesi U. Kurt Oktay, hem fibromiyalji semptomları hem de genel sağlık için sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini söyledi. Ayrıca uykuyu bozabilecek kafein alımını sınırlamanın faydalı olacağını hatırlattı.

“TÜKETTİĞİNİZ BESİNLERE DİKKAT EDİN”

Sağlıklı ve istikrarlı bir beslenme planının fibromiyalji semptomlarının yönetiminde de faydalı olabileceğini belirten Dr. Öğr.Ü. Neslihan Kurt Oktay, konu hakkında şu bilgileri verdi: “Hastalar hangi gıdaların semptomlara etkisi olduğunu takip edebilirler. Her yemekten sonra nasıl hissettiğinizi izlemenize yardımcı olacak bir yemek günlüğü tutmak, hangi yiyecek türlerini seçmeniz ve seçmemeniz gerektiğini belirlemek için etkili bir prosedür olabilir. Genel teklifler; Antiinflamatuar gıdalar, omega-3 yağ asitleri, lifli gıdalar, taze sebze ve meyveler, lifli kepekli tahıllar, fındık, balık ve zeytinyağı gibi antiinflamatuar özelliklere sahip gıdaları içeren bir diyet, fibromiyalji semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

“Probiyotiklere yer açın”

Son yıllarda yapılan araştırmaların fibromiyalji gibi kronik ağrı sendromları ile bağırsak mikrobiyotası arasında bağlantı olduğunu gösterdiğini hatırlatan Dr. Öğr. fibromiyalji gibi kronik ağrı sendromları. Fibromiyalji hastalarında serotonin metabolizması ile ilgili bazı anormallikler tespit edilmiştir. Probiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını düzenleyerek ve serotonin üretimini artırarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle ataklar sırasında probiyotik ürünler kullanmak hastaların yararına olabilir.”

“SUYUN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNÜ KULLANIN”

Öğr. Üyesi Kurt Oktay, maden sularının kullanıldığı sıcak su havuzları, hidromasajlı küvetler ve termal banyoların fibromiyalji hastalarına fayda sağlayabileceğini belirtti. üst düzeyde kanıtlanmıştır. En azından haftada 3 gün 20-30 dakika ılık su bile evinde küvet olan hastalara fayda sağlayacaktır.”

“DANS VE MÜZİĞİ HAYATINIZDAN UNUTMAYIN”

Dans ve müzik terapinin beden farkındalığı, kas gevşetme teknikleri gibi stratejiler kullanarak hem fiziksel hem de duygusal gerilimi azaltarak rahatlama sağladığını anlatan Dr. kalite. Takip ettiğim fibromiyalji hastalarımı dans kursuna başlamaya veya bir müzik aleti çalmaya her zaman teşvik ediyorum.”

“DESTEK GRUPLARINA KATILIN, PSİKOLOJİK DESTEK ALIN”

Hastaların bu bahiste yalnız olmadıklarını görebilmeleri için pekiştirme kümelerine de yer verilebileceğini hatırlatan Dr. hastalık ve duygusal destek ve bilgi paylaşımı sağlar. Etkili olduğu kanıtlanmış bilişsel davranışçı terapi (CBT) için psikolojik destek almaktan çekinmemeliler.”

“FİZİK TEDAVİ PROGRAMINA KATILIN VE KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

Fibromiyalji hastalarının sağlıklarını takip etmek ve başka sağlık sorunlarının gelişmesini önlemek için sistematik tıbbi kontrolleri ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. doktorunuzun önerdiği ve reçete ettiği masaj ve sıcak ısı uygulamaları kas spazmlarını azaltır ve kan akışını artırır, ağrıyı azaltır; soğuk uygulamalar iltihabı azaltabilir ve ağrıyı azaltabilir. Ancak altını çizdiğimiz tüm bu öneriler, fibromiyalji hastalarının semptomlarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Ancak herkesin şikayetleri ve tedavi ihtiyaçları farklı olduğu için alanında uzman bir fizyoterapiste danışmak, medikal tedavi ve alternatif tedavi planlarını doktorunuzla konuşmak ve size özel bir tedavi planı oluşturmakta fayda var.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberetimesgut.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu